Jak na stavbu udírny: co si ohlídat a na co si dát pozor

Pochutnejte si na klobáskách, sýrech nebo třeba rybách připravených ve vlastní udírně. Pokud chcete, aby nejen dobře sloužila, ale aby i vypadala přesně podle vašich představ, vrhněte se na stavbu udírny svépomocí. Než začnete, přečtěte si, na co se posléze zaměřit.

Zděná udírna? Nejlépe ji spojte se stavbou zahradního krbu

Proč to nevzít všechno najednou. Ušetříte si práci a jestli si pochutnat na grilovaném, uzeném, nebo dokonce obojím najednou se pak rozhodnete během jednoho posezení. 

Pokud tedy při stavbě zahradního krbu svépomocí plánujete i udírnu, nezapomeňte, že ve vrchní desce musíte počítat se dvěma otvory – jeden slouží k usazení mřížky na grilování, druhý právě pro komín udírny. Pro jeho stavbu použijte komínové tvárnice a v jeho zadní straně vytvořte rozbrušovacím kotoučem otvor. Tam dosadíte dvířka k udírně. Myslete na pohodlnou obsluhu udírny a dvířka umístěte v úrovni očí. Následně komín opatřete krytem, aby vám na uzené dobroty nepršelo.  

Pro samostatnou dřevěnou udírnu vyberte správné místo

Udírnu na zahradě umístěte někam do závětří, zároveň ne úplně blízko domu. A to ne jen vašeho, ale i sousedova. Ten by dým z vaší udírny například ve své ložnici jen stěží ocenil. Dým může také znečistit omítku. Pozor dejte i na stromy v těsném okolí, jejich korunu zničí i jedno uzení. 

Stavba udírny svépomocí

Kouřovod

Základem je cihlové nebo plechové topeniště a kouřovod. Pohlídejte si, aby měl mírný spád, kouř z topeniště tak bude jednoduše proudit nahoru do udírny. Třímetrový kouřovod by vám dobrou službu neudělal, než by se kouř dostal do komory, příliš by se ochladil. Délka 150 cm je zase málo, ideálně tedy počítejte s kouřovodem dlouhým 2 m. Vše pod kontrolou budete mít uvnitř díky teploměru do udírny.

Vyústění kouřovodu směřujte do zadní části udicí komory. Převýšení žároviště–komora si vypočítejte poměrem 5:1 (na 5 cm 1 centimetr převýšení).

Komín

O optimální tah se postará správně umístěný komín. Výškový rozdíl mezi žárovištěm a vyústění komínu by mělo dělat 2 metry. Nezapomeňte komín stříškou ochránit před deštěm. 

Udicí komora

Velikost udicí komory zvolte podle toho, jak vášnivě se uzení hodláte věnovat. Je zbytečné stavět udírnu na dvacetikilové kýty, když víte, že plánujete udit spíš tak „na chuť“. Rozměr udírny ale nepodceňte – maso by mělo být rozvěšené v odstupech cca 30 cm. Od věci nejsou ani rošty v udírně.  

Aby se vám udírna dobře obsluhovala, myslete na dostatečně velká dvířka k udírně

TIP: Chcete si usnadnit úklid a čištění udírny? Dno udicí komory vysypte skelným hrubozrnným pískem, který pojme odkapávající tuk. Při úklidu jej stačí vyměnit. 

Potřebujete poradit?

Jsme tady pro vás. Ozvěte se nám na e-mail obchod@krbykunc.cz, rádi vám pomůžeme.