Jak udělat na grilu žebírka?

Jedna z klasických delikates na českých grilovacích akcích jsou bezesporu žebírka. Křupavá grilovaná žebírka, vychlazené pivo, léto, kamarádi - to prostě patří k sobě. Protože jsme od letošního roku rozšířili náš sortiment také o prvotřídní zahradní grily Big Green Egg, budeme Vám představovat ty nejkulinářštější návody na dobroty.

Pojďme tedy na ten slíbený návod, jak udělat delikátní žebírka na grilu.

 4 porce -  Čas na přípravu surovin: 20 minut  Doba přípravy celkem: 270 minut

INGREDIENCE

Na žebra potřebujete: 2 žebra, 4 lžíce koření pěti vůní, 2 jarní cibulky, 1 lžíce sezamových semínek 

Na marinádu potřebujete: 2 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, ½ červené chilli papričky, 1 tyčinku skořice, 10 černých pepřových kuliček, 1 hvězdička anýzu, 3 hřebíčky, 5 lístků limetky (limetky kaffir), 1 polévková lžíce mletého zázvoru, 100 ml arašídového oleje, 150 ml sójové omáčky, 150 ml sladké indonéské sójové omáčky, 75 ml jablečného octa

Na potírání potřebujete: 150 ml sójové omáčky, 150 ml sladké indonéské sójové omáčky, 50 ml jablečného octa, 50 ml arašídového oleje, 2 plné lžičky jablečného sirupu

2018-06-11-tri-klasiky-zebirka-22018-06-11-tri-klasiky-zebirka-32018-06-11-tri-klasiky-zebirka-4

POSTUP PŘÍPRAVY

Chuť žeber je vždy do značené míry určena marinádou. Sladká sójová marináda s jablečným octem je pro žebra vynikající. Přidaný jablečný ocet činí maso ještě jemnější. Berte prosím na vědomí, že kromě času na přípravu hotového jídla, je potřeba dalších 8-24 hodin na marinování masa.

Odstraňte blány z konkávní strany žeber vsunutím tenkého nože mezí blánu a žebra. Nařízněte blánu a ručně ji vytáhněte. Totéž udělejte s druhými žebry. Po obou stranách posypte žebra kořením pěti vůní a vtlačte do masa.

Oloupaný česnek a na hrubo nadrcený hřebíček vložte do marinády. Zázvor nakrájejte na plátky a papričky na kolečka. Rozlomte skořici na půl a lehce pomačkejte kuličky černého pepře. Takto připravené suroviny smíchejte se zbylými ingrediencemi na marinádu.

Žebra vložte do mísy a zalijte marinádou. Po té mísu přikryjte a nechte žebra marinovat v chladničce po dobu 8-24 hodin. Průběžně žebra otačejte  a pokaždé je znovu přelijte marinádou. Žebra můžete marinovat také v uzavíratelném sáčku.

Zapalte dřevěné uhlí v grilu Big Green Egg a zahřejte na 125°C. Hrstku jablečných štěpek na uzení namočte do vody.

Rozhoďte namočené štěpky přes žhavé uhlí. Umístěte convEGGtor do EGG a položte do něj obdélníkový pekáč na odkapávání šťávy. Umístěte rošt a na něj dejte rošt na přípravu žeber a masa. Žebírka dejte do roštu a zavřete víko EGG. Opět zahřejte na 125°C a nechte 2,5 hodiny vařit.

Ohřejte EGG na 140°C a nechte žebra vařit dále při této teplotě cca 20 minut. Přísady na potírání smíchejte dohromady do hrnce na omáčku a položte jej na okraj grilu. Příležitostně promíchejte, aby se složky důkladně smíchaly.

Potřete směsí masovou stranu žebírek a nechte vařit další 10 minut. Potřete podruhé a nechte vařit dalších 10 minut. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku na kroužky.

Vyjměte žebírka z EGG a naposledy potřete. Posypte žebírka jarní cibulkou a sezamovými semínky. Žebírka budou mít díky marinádě tmavší barvu, ale chutnat budou výtečně. Dobrou chuť!