Z nejedné zahrádky a terasy už to voní grilovaným masem, ale vy teprve ladíte svůj zahradní gril? Nezaspěte sezónu. Seznamte se s grilovacím kamenem, který vás překvapí svou jednoduchou údržbou, a připravte si na něm pochoutky bez připalování.
Klasický zahradní gril vs. grilovací kámen
Hlavní výhodou používání lávového kamene na grilování není jen jeho snadná údržba, ale především jednoduchá a zdravá příprava masa, ryb, zeleniny a sýrů (tím, že se kámen rozpálí po celé své ploše, všechny dobroty opečete rovnoměrně).
Vylepšete svůj venkovní gril lávovým kamenem – stačí rozdělat oheň (práci vám usnadní podpalovače) a kámen položit přímo na rošt.
Údržba lávového kamene na grilování
S grilovacím kamenem zapomeňte na připečené kousky steaku v mřížce. Výpeky odstraníte jednoduše dřevěnou škrabkou ještě během grilování. Odpověď na otázku „jak vyčistit gril“ se tak díky použití lávového kamene smrskne do jedné věty: Umyjte jej vařící vodou.
TIP: Pro preciznější čištění využijte sílu obyčejné jedlé sody, která si poradí s usazenou mastnotou. Lávový kámen polijte horkou vodou a potom jej rovnoměrně posypte sodou. Jemnější drátěnkou nebo houbičkou pak odstraňte nečistoty a kámen opět polijte vařící vodou. Nakonec jej vysušte papírovým ubrouskem.
Příprava kamene
Před použitím stačí kámen potřít malým množstvím oleje (využijte praktický olej ve spreji nebo olejem nasáklý ubrousek, kterým lávový kámen párkrát přejedete).
A co otevřené ohniště?
Pokud rádi sledujete plápolající plameny a sem tam si opečete špekáček, není o čem mluvit, otevřené ohniště je vaše srdcovka. Nejen na zahradě moderních domů si však můžete dopřát něco víc než jen díru v zemi obloženou cihlami. Novodobé otevřené ohniště v podobě přenosného litinového krbu totiž představuje také designové doplnění vaší zahrady, ale i pergoly a terasy.
Lávový kámen na gril – proč ne žula nebo mramor?
Pokud se vám představa pohodlného grilování bez pozdějšího drhnutí roštu zalíbila, neudělejte tu chybu, že si pořídíte grilovací kámen z nevhodného materiálu.
Žula nebo mramor nejsou schopny dostatečně dlouho odolávat žáru a hrozí jejich prasknutí. Lávový kámen, který pochází z okolí sicilské Etny toho ovšem už zažil hodně a nějaké grilování ho rozhodně nerozhodí.
Další příslušenství na grilování
Univerzálním pomocníkem při grilování, opékání a vaření na přímém ohni i na plotně v kuchyni vám bude litinové nádobí. Zatímco se vám na kameni dopéká maso a zelenina, položte na spodní rošt ještě litinovou pánev třeba se sýry a připravte si hostinu mnoha chutí.